Gitaarles voor kinderen

Kids muziekles

Je kind op gitaarles

Bijna alle kinderen vinden het leuk om muziek te maken. Er is uit onderzoek gebleken dat het maken van muziek goed is voor de ontwikkeling van het brein.
Gitaarles is een goede keuze! 

Ouders zijn aanwezig tijdens de les, thuis of aan huis. Zo kun je de ontwikkelingen volgen én steek je er nog iets van op. 

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd een instrument leert spelen, maar zitten ook met vragen. Je wilt natuurlijk dat het leerproces zo goed en efficiënt mogelijk verloopt. Daarom geef ik nu antwoord op de meest gestelde vragen over gitaarles.

- Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met gitaarles?
Meestal vanaf 6 jaar. Hou er wel rekening mee dat wanneer je kind op hele jonge leeftijd begint meer ondersteuning bij het gitaar spelen nodig heeft. Op latere leeftijd zal je kind juist meer zelfstandig willen oefenen.

  - Waarom is muziek leren spelen zo belangrijk?
  Als je kind gitaar leert spelen, zal je kind muzikale vaardigheden gaan ontwikkelen. Daarnaast vaardigheden zoals luisteren, leesvaardigheid en emotionele intelligentie zullen ook beter ontwikkeld worden.
  Ook zal je kind talen makkelijker kunnen leren en begrijpen en zal je kind een betere concentratie ontwikkelen. Dit kan zeker helpen bij andere taken zoals huiswerk maken of lessen volgen op school.

  Een kind is nooit te oud of te jong om gitaar te leren spelen. Jonge kinderen zijn enorm ontvankelijk voor klank, ritme en rijm. Door muziek wordt hun zelfvertrouwen gevoed en hun verbeelding gestimuleerd en bevordert het hun motoriek en concentratievermogen. Maar misschien nog wel het belangrijkste, gitaar spelen is gewoon een leuke bezigheid.

  - Hoe vaak moet mijn kind oefenen?
  Een kind dat om de dag tien minuten zal oefenen, gaat sneller vooruit dan wanneer hij alleen naar zijn muziekles gaat. En hoe meer ze kunnen, hoe meer lol ze erin hebben. Er zijn momenten dat je kind het oefenen als een verplichting voelt, maar meestal is dat maar tijdelijk. Veel leuker is het om samen muziek te maken of de oefeningen door te nemen. Als je zelf ook gitaar kan spelen kan je ook samen liedjes spelen. Ouders zijn altijd welkom tijdens de les en kunnen gratis mee doen
  Kinderen in de leeftijd 8 - 12 jaar zijn over het algemeen een stuk zelfstandiger. Je kunt ze dan meer hun gang laten gaan, en hoef je ze minder te ondersteunen.

  - Welke gitaar is geschikt voor mijn kind?
  Er zijn 3 opties:
  Een spaanse gitaar
  Een Western gitaar
  Een electrische gitaar

  Een Western gitaar is een prachtig instrument. Hij klinkt ook heel erg mooi.
  Maar het is niet echt heel geschikt voor kinderen om mee te beginnen. Omdat de stalen snaren scherp zijn en daarom moeilijker in te drukken is. Het is wel een goed idee om een Western gitaar te kopen wanneer je kind wat ouder is en wat meer gewend is aan de snaren.

  Een Spaanse gitaar is meestal de beste optie voor kinderen. Deze gitaar heeft nylon snaren. Deze nylon snaren voelen een stuk zachter aan, en zijn veel prettiger voor de vingers van kinderen.

  De elektrische gitaar heeft dunnere snaren en is gemakkelijker te bespelen voor kinderen.
  Wel is een elektrische gitaar een stuk zwaarder in gewicht. Voor de jonge kinderen zal ik dan ook niet een elektrische gitaar aanraden.

  Er zijn maten zoals:

  4/4 (hele gitaar) voor de leeftijd 12 jaar of ouder.
  3/4 (75% de grootte van een normale gitaar) voor de leeftijd 8 - 12 jaar.
  1/2 (50% de grootte van een normale gitaar) voor de leeftijd 6 - 8 jaar.

  - Waar koop ik een gitaar voor mijn kind?
  De beste optie is om een gitaar bij een muziekwinkel te kopen. Daar kun je gitaren uit proberen, je krijgt advies en garantie op de gitaar. 
  Online zijn er ook vele gitaren te koop. De bax-shop is een goede online winkel. Je kunt al voor een paar tientjes een prima basis gitaar kopen. Ook op marktplaats zijn er genoeg goede gitaren te vinden. 

  Kom je er niet helemaal uit, stuur mij gerust een berichtje of vraag me voor advies.